Copyright 2023 - Фондация "Милен Григоров"

Най-добър техник в машиностроенето 2019

На 09.03.2019г. (събота) в гр. Горна Оряховица проведохме поредното национално състезание „Най-добър техник в машиностроенето“, което се организира по инициатива на фондация „Милен Григоров“ от 2000 год.

Отбелязахме и 20-та годишнина от основаването на фондацията.

 MTT 2019 2MTT 2019 1MTT 2019 10

Участваха 36 ПГ от цялата страна с 68 ученика.Събитието бе уважено от зам.мин. на МОН инж.Таня Михайлова, представители на ТУ-София, ТУ-Русе, ТУ-Габрово, ФНТС и управители на фирми от региона.

Над 100 инженера изслушаха две лекции:

  • тенденции при проектирането на съвременни CAD системи
  • обучение и занятие по роботика в ПГ

На срещата с г-жа Михайлова обсъдихме състоянието на програмата „Занимания по интереси“ свързани с обучението на учениците в техническите науки.

MTT 2019 7MTT 2019 5MTT 2019 3MTT 2019 4

Заедно с ПТГ „Васил Левски” организираното първото състезание за най-добър млад машиностроител, бързо прераства от регионално в национално. От тогава до 2019 г. на вътрешния кръг от конкурса, провеждан в Професионалните гимназии по машиностроене, транспортна техника, механоелектротехника, селскотопанска техника и други са преминали около 11 500 ученици. На националния кръг, който се провежда в Горна Оряховица, са участвали 1060 ученици, като голяма част от тях по-късно са станали студенти в технически университети.

От 2004 г. с решение на Академичният съвет Технически университет - Габрово участва като съорганизатор на конкурса и приема първите шест ученика в класациите с оценка отличен за приемен изпит. Същото направиха и ТУ-Русе, ТУ-Варна и ТУ-София.
Мотото на фондацията е „Бъдещето принадлежи на знаещите и можещите“ и през годините тя не се е отклонила от постоянната работа за обучение и насочване на младите хора към точните науки и реализацията им в Българската индустрия.
„Успехите ни се дължат на труда на стотина учители и най-вече на екипа от ПТГ „Васил Левски“, които подготвяха тестовете за конкурса, обучаваха и създаваха организация за провеждането, осъществяваха логистиката и работиха за разширяване формата на състезанието.

Не мога да спомена всички, но не мога да пропусна колеги като инж. Райна Дряновска и инж. Павлинка Николова, Здравка Димитрова,
инж. Нели Лясковска, инж.Габриела Данаилова, инж. Димитър Станчев от ПТГ „В. Левски”, инж. Бояна Тодорова от ПГ „Шандьор Петьофи“ – Разград, инж. Таня Михайлова от НПГПТО – София, вече зам. министър на МОН, инж. Катя Ралчева от ПГ - Плевен, инж. Марияна Бакърджиева от ПГМ - Бургас, инж. Златка Костадинова от ПТГ – Варна.

От изключително голяма полза ни беше опита и съветите, които получихме от проф. Пенка Неделчева и доц. Георги Рашев от ТУ-Габрово.

Винаги сме получавали подкрепа и от сегашният началник на РУ на МОН - Велико Търново инж. Розалия Личева и г-жа Емилия Попова експерт в МОН

  MTT 2019 10MTT 2019 8MTT 2019 9

 Класиране по училища: 

  1. НПГПТО "М.В.Ломоносов" гр.София - Първо място - 183 точки
  2. ПГМЕЕ гр.Бургас - Второ място - 161 точки
  3. ПГМЕТ "ген.Иван Бъчваров" гр.Севлиево - 156 точки

Индивидуално класиране:

  1. Андраник Давит Мелконян - НПГПТО "М.В.Ломоносов" гр.София - Първо място - 92 точки
  2. Стефан Тодоров Василев - НПГПТО "М.В.Ломоносов" гр.София - Второ място - 91 точки
  3. Христо Станимиров Гатев - ПГМЕЕ гр.Троян - Трето място - 84 точки

 

f t g m