Copyright 2021 - Фондация "Милен Григоров"

ХХХV Национална олимпиада по техническо чертане

TechDraw 2019 poster

В периода 19 - 21 април 2019 г. се проведе Националният кръг на юбилейната ХХХV Национална олимпиадата по техническо чертане.

Състезанието се организира от МОН, като за втора поредна година съорганизатор и домакин беше Машиностроителният факултет на ТУ-София, катедра „Основи и технически средства за конструиране“. 

И тази година събитието предизвика голям интерес, в олимпиадата взеха участие 110 ученици от цялата страна, от 7 до 12 клас, разделени в три състезателни групи.

Точно в 8.00 ч. на връх Лазаровден в присъствието Националната комисия с трепет бяха изтеглени състезателните варианти, с което се даде старт на 5 часовата надпревара и докато учениците трескаво чертаеха, техните учители тръпнеха в очакване.

Проведе се техническа конференция с ръководителите на състезателите, Националната комисия, представители на МОН и на РУ-София, на която се обсъдиха актуални въпроси, свързани с бъдещото обучение.

През свободното си време учениците и техните ръководители се запознаха с дейностите в лабораториите на МФ и посетиха Националният военноисторически музей в гр. София.

След приключване на състезателната част и оценяване на работите на участниците, настъпи така дългоочаквания момент по обявяване на резултатите.
Опитът си каза думата и призовите места бяха попълнени от ученици в по-горен клас.

В първа състезателна група безкомпромисни победители са ученици от ППМГ „Нанчо Попович“ – гр. Шумен:
   I място: Александра Василева – 8 клас
   II място: Дани Стоянова – 8 клас
   III място: Даниел Христов – 8 клас
Във втора състезателна група на първите две места застанаха ученици от ПГМТ „Проф. Цветан Лазаров“ – гр. Пловдив, а на трето от НПГПТО „М. В. Ломоносов“ – гр. София.
   I място: Станимир Дафов – 12 клас
   II място: Стоян Тодоров – 12 клас
   III място: Ради Колев – 12 клас
В трета състезателна група на първо и трето място застанаха ученици от ПТГ– гр. Варна, а на второ от ПТГ „Цар Симеон Велики“ – гр. Търговище.
   I място: Калин Янев – 12 клас
   II място: Ибрям Ибрямов – 12 клас
   III място: Иван Жейнов – 12 клас

Тазгодишната ХХХV Национална олимпиадата по техническо чертане излъчи и девет лауреата (осем от втора състезателна група и един от трета).

Победителите бяха отличени с медали, грамоти, парични и предметни награди.

На събитието присъстваха Зам. министъра на образованието и науката инж. Таня Михайлова, Зам.-ректорът по учебна дейност и акредитация проф. Любомир Димитров, Декана на МФ, проф. д-р инж. Милка Вичева и ръководителя на катедра ОТСК, доц. д-р инж. Георги Станчев. Всички те поздравиха младите участници и техните преподаватели, за добре свършената работа и постигнатите високи резултати. Пожелаха им здраве и нови успехи и представиха възможностите, предимствата и перспективите на обучението в Техническия университет - най-престижното висше училище в областта на техническите науки.

TechDraw 2019

 

f t g m